Skip to main content

Folosind psihologia designului interior, poți ajunge cu ușurință să te simți mai confortabil în casa ta. Micile modificări ale culorilor, aspectului și țesăturilor îți pot îmbunătăți foarte rapid starea de spirit și pot evoca sentimente pozitive.

Oricine cunoaște senzația de a intra în cabinetul unui medic cu podele intimidante din gresie albă, scaune incomode și artă dureros de depășită. Nu doar consultația iminentă te face să te simți anxios. Totul începe cu designul interior! Pe de altă parte, s-ar putea să te simți diferit în privința librăriei preferate, cu podele calde din lemn, scaune confortabile de lectură, expoziții colorate de cărți și ferestre din podea până în tavan.

Psihologia Culorilor

Alegerea culorii potrivite este crucială pentru a seta tonul și scopul unei camere. De regulă, culorile mai deschise te vor face să te simți mai deschis și mai luminoas ca și cum ai putea atinge cerul, în timp ce culorile mai închise dau o senzație grea și te pot face să te simți mai închis.

Cu cât este mai mult alb adăugat la o nuanță, cu atât mai multă lumină este capabilă să reflecte, în timp ce culorile mai închise absorb lumina. Ai grijă să nu îți copleșești casa cu prea mult întuneric atunci când alegi unele dintre culorile tale preferate.

Culori Neutre

Maroul reprezintă o culoare neutră foarte solidă în accente, deoarece este asociată în minte cu lemnul, substanțele organice și stabilitatea. Ai grijă totuși la suprasolicitare, deoarece zonele monocromatice îți pot plictisi simțurile sau te pot face somnoros. Dacă nu ești un mare fan al culorilor, încearcă să adaugi câteva accente mai luminoase în cameră, cum ar fi artă, obiecte decorative, covoare sau perne.

Albul reprezintă puritate, bunătate și curățenie. Prea mult alb este uneori asociat cu sterilitatea, ca într-un cadru medical. Albul poate fi elegant și deschide un spațiu atunci când este utilizat cu moderație, cu accente strategice de culoare. Albul este grozav pentru pereții dintr-o cameră mai mică care vrei să pară mai mare. Trebuie doar să știi că albul evidențiază orice murdărie, așa că poate să nu fie o alegere excelentă dacă ai copii.

Negrul nu este recomandat să fie dominant în nicio cameră, cu excepția poate unui home theater. Este puternic, elegant și cel mai bine este folosit cu moderație. Poate servi ca agent de echilibru pentru o cameră de culoare mai deschisă sau pentru a adăuga contrast. Ca perete de accent într-un birou, poate adăuga un sentiment de putere atâta timp cât spațiul tău nu este copleșit de culoarea întunecată și puternică.

Concluzie

Nu este un secret că majoritatea culorilor ne influențează starea de spirit. Impactul emoțional al culorii este binecunoscut în industria de marketing. De exemplu, lanțurile internaționale de fast-food precum McDonald’s și Burger King folosesc roșu și galben în logo-urile și magazinele lor, deoarece s-a dovedit că această combinație îi face pe oameni să le fie foame. Studiile arată chiar că prea mult roșu poate provoca o creștere a ritmului cardiac.

Decorațiunile joacă un rol important în psihologia designului interior, așa că alege cu atenție obiectele din casa ta. Vezi acum cele mai interesante obiecte decorative de la Decoralis!

Helen Bold

Scriitoare si iubitoare de frumos. Website: Helen Bold

Lasa un comentariu